Uit een onderzoek van wetenschappers van de World McMaster University is gebleken dat het consumeren van meer dan 150 gram verwerkt vlees per week het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Dit verband werd niet gevonden bij onbewerkt rood vlees en gevogelte. De studie, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, baseerde zich op gegevens van 134.297 mensen uit 21 landen over de hele wereld.
Gedurende bijna een decennium werden de deelnemers gevolgd en onderzoekers ontdekten dat degenen die meer dan 150 gram verwerkt vlees per week consumeerden een 46% hoger risico op hart- en vaatziekten en een 51% hoger risico op overlijden hadden in vergelijking met degenen die geen verwerkt vlees aten. Matige consumptie van onbewerkt vlees daarentegen had geen significant effect op de gezondheid.
De eerste auteur van de studie, Romaina Iqbal, legt uit dat het onderzoek zich richtte op het begrijpen van de correlaties tussen de consumptie van rood vlees, gevogelte en verwerkt vlees en ernstige cardiovasculaire incidenten en sterfte. De beschikbare gegevens suggereren dat een gematigde consumptie van onbewerkt vlees geen schadelijke effecten heeft op de gezondheid.
De PURE-studie uit 2003 was het eerste multinationale onderzoek dat informatie verschafte over de associatie tussen het consumeren van onbewerkt en verwerkt vlees en de gezondheidseffecten bij mensen uit verschillende inkomenslanden. Door vragenlijsten en gegevens over mortaliteit en cardiovasculaire incidenten konden onderzoekers correlaties vinden tussen vleesconsumptiepatronen en gezondheidsresultaten.
De auteurs van de studie benadrukken dat aanvullend onderzoek nodig is om de relatie tussen vleesconsumptie en gezondheidseffecten verder te begrijpen. Ze geven aan dat voedselvervangers zonder vlees een rol kunnen spelen bij het interpreteren van deze correlaties en pleiten voor het beperken van de consumptie van verwerkt vlees.