Van het sauteren van voedsel, salades, Italiaanse pastasauzen tot Indiase curry, gerechten van over de hele wereld hebben allemaal een essentieel ingrediënt in de bescheiden ui. Hoewel het ongetwijfeld heerlijk is, hebben uien de moeilijkheid om te snijden, omdat hun defensieve mechanisme om te overleven en niet het onderwerp van consumptie te zijn, bijvoorbeeld bijvoorbeeld sommige doornen, maar een combinatie van factoren die chemicaliën lanceren die tranen veroorzaken aan iedereen die probeert te eten.
Verschillende theorieën en ideeën zijn geformuleerd over hoe deze onaangename bijwerkingen van uien te voorkomen. Wetenschappers van Cornell University in de VS zeggen dat ze het geheim hebben gevonden om uien te snijden zonder te huilen. Wat onderzoekers nodig zijn, is een scherp mes en een langzaam gesneden. Deze methode vermindert de hoeveelheid “sap” -peri die in de lucht wordt gespoten en komt onze ogen binnen. “Onze bevindingen bewijzen dat stompe mesmessen zowel het aantal druppels als de snelheid van de ui vergroten,” zei het onderzoeksteam in een publicatie in het arxiv pre -educatie archief.
De onderzoekers creëerden een speciale guillotine waar verschillende soorten messen konden worden geplaatst. Tijdens hun tests sneden ze uien in plakjes met verschillende mesgroottes, een ander niveau van scherpte van het mes en een andere snijsnelheid. Telkens wanneer een ui werd gedaan, werd het proces gefilmd om te bepalen hoeveel sap in de lucht werd gelanceerd. Hun resultaten onthulden dat de hoeveelheid spuiten werd teruggebracht tot twee hoofdfactoren: scherpte en snelheid. Een bot mes en een snel snijden duwen de ui volgens de onderzoekers zodanig dat grotere hoeveelheden sap in de lucht lanceren terwijl ze minder sap lanceren met een scherp mes en een langzaam gesneden.