Het verlangen naar een glas wijn of een biertje met voedsel wordt toegeschreven aan een nieuwe studie over de eetgewoonten van onze verre voorouders, de apen. Onderzoekers bestuderen de genegenheid van dieren voor gevallen vruchten en fruit dat is getransformeerd door het fermentatieproces van micro-organismen om de relatie tussen mensen en alcohol beter te begrijpen. Deze gewoonte van het oogsten van fruit van de grond heeft onlangs de naam “scrumping” gekregen van experts.
“Scrumping van de laatste gemeenschappelijke voorouder van gorilla’s, chimpansees en mensen, ongeveer 10 miljoen jaar geleden, kan verklaren waarom mensen zo goed zijn in het metaboliseren van alcohol. We zijn geëvolueerd om alcohol te metaboliseren lang voordat we leerden hoe het te maken en de voorbereiding ervan was een van de belangrijkste factoren van de neolithische revolutie die ons heeft veranderd door boeren en de wereld heeft veranderd”, zegt Nathaniel Domini.
Fermentatie is het proces waarbij bacteriën en andere micro-organismen suikers afbreken in stoffen zoals alcoholen of zuren. Alle alcohol die we drinken wordt op deze manier geproduceerd. Bij het drinken van alcohol worden we dronken omdat we het sneller consumeren dan ons lichaam kan metaboliseren. Op de apen lijkt dit echter niet het geval te zijn.
Genetici hebben verklaard dat de consumptie van gefermenteerde vruchten mogelijk heeft geleid tot een biologische verandering bij de laatste gemeenschappelijke voorouder van mensen en Afrikaanse apen, wat hun vermogen om alcohol 40 keer te metaboliseren, heeft verbeterd. Wetenschappers geloven dat het vermogen van Afrikaanse apen om ethanol te metaboliseren hen in staat kan stellen om tot 4,5 kg fruit per dag veilig te consumeren.
Het nieuwe onderzoek richt zich op het belang van scrumping in de menselijke evolutie. Door eerdere studies naar de eetgewoonten van orang-oetans, chimpansees en berggorilla’s in de natuur te analyseren, ontdekten onderzoekers dat Afrikaanse apen regelmatig scrumpings deden, terwijl orang-oetans dat niet deden.
Het vermogen van Afrikaanse apen om ethanol te metaboliseren kan een belangrijke rol hebben gespeeld in zowel het leven van chimpansees als in de menselijke evolutie. Dit zou kunnen verklaren waarom mensen zo’n sterke aantrekkingskracht en uithoudingsvermogen hebben als het gaat om alcohol. De sociale dimensie van apen kan ook hebben bijgedragen aan ons verlangen om samen te drinken, of het nu een biertje is met vrienden of een grote sociale maaltijd.