Kentucky, bekend om zijn bourbon en muziek, biedt meer dan alleen dat. De staat staat ook bekend om zijn soul-verrijkende gerechten, variërend van verfijnde gerechten tot traditionele gerechten die van generatie op generatie worden doorgegeven. Met een combinatie van zuidelijke knowhow, overvloedige landbouwgrond en eersteklas ingrediënten, samen met modern culinair talent, is Kentucky een echt wereldklasse culinaire bestemming.
In Louisville, de thuisbasis van de wereldberoemde Kentucky Derby en met diepe wortels in de wereld van whiskey maken, wordt traditie gerespecteerd. Maar dat betekent niet dat het niet wordt herinterpreteerd, opnieuw uitgevonden en goed, door elkaar geschud. Als de nieuwe voedselhub van het zuiden, schrijft de grootste metropool van Kentucky, die de langzaam stromende wateren van de Ohio-rivier doorkruist, een nieuw, onderscheidend smakelijk hoofdstuk.
‘Nieuwe Zuidelijke Keuken’, dat is de term die is bedacht voor deze nieuwe geest van respectvol speelsheid waarbij chefs in de hele stad nieuwe unieke wendingen geven aan traditionele zuidelijke gerechten, van Hot Browns tot Benedictine. Bij 610 Magnolia, in het hart van Old Louisville, betekent dit seizoensgebonden, meer-gangen menu’s die verrassende wereldse smaken combineren tot lokaal geïnspireerde, vaak met bourbon doordrenkte gerechten. Denk aan gebakken coquilles met kimchi of een zoete erwten risotto met roze garnalen en magnolia.
Jack Fry’s is een instituut. Achter zijn luiken en mullioned raamgevel, begeleidt levende jazz Zuidelijke smaken die sinds 1933 zijn bereid met klassieke Franse technieken. Waar vroeger smokkelarij plaatsvond in een achterkamer, worden vandaag pittige gebakken oesters, met bourbon gestoofde korte ribben en perzik cheesecakes geladen op de tafels.
Loop langs de distilleerderijen en proeflokalen van Whiskey Row. Dit is verplicht. De imposante gietijzeren en rode bakstenen gevels van Main Street fronsten ooit de kantoren en pakhuizen voor de opkomende Bourbon baronnen. Vandaag de dag zijn ze een speeltuin voor whiskey liefhebbers met exclusieve bottelingen, proeverijen en meer om te verkennen.
Volg Whiskey Row – en de Urban Bourbon Trail – over meerdere blokken, en je komt uit bij NuLu (New Louisville). Het Oostelijke Markt District van het centrum trekt een kunstzinnig publiek aan met zijn buurtmuurschilderingen, straatkunst, galerijen en innovatieve eetgelegenheden van Biscuit Belly tot Royal Hot Chicken.
Combineer fijn dineren met authentieke Bluegrass charme in Lexington en daarbuiten, waar een bezoek aan de wereldberoemde Keeneland Rack Track niet alleen om de paarden draait. Ja, Lexington is een racepaardenhoofdstad, maar soms is het eten het hoofdevenement.
Kom met een doelgerichte honger aan en meng je tussen de geur van gras, zadelleer en gerookt vlees terwijl jockeys, trainers en toeschouwers naar de Track Kitchen gaan. Een ochtendritueel en een van de best bewaarde geheimen van de stad, het huisgemaakte eten voelt als een knuffel. Maar wees voorzichtig, neem je tijd.
Trackside concessiestallen, alleen geopend tijdens de races, lonken met hun vele culinaire hoogstandjes. Van Keeneland’s kenmerkende Bourbon Brood Pudding tot Kentucky Beer Cheese en de verfrissende Keeneland Breeze cocktail, het eten en drinken hier maken net zo goed deel uit van de ervaring als de races zelf. Klassiek Zuidelijk comfort ontmoet lokale flair.
Ga naar het platteland, waar de ochtendmist laag hangt over de weilanden van Volbloed boerderijen. Culinaire ster, Chef Ouita Michel, heeft de afgelopen 15 jaar farm-to-table dineren gepionierd. Met al die hoogwaardige producten in overvloed rond Lexington, was het gewoon logisch om er het beste van te maken.
Bezoek alle acht van Ouita’s beroemde restaurants – of slechts een paar – tijdens een culinaire tour. Honeywood bij Fritz Farm draait helemaal om de lokaal geteelde specialiteiten, van zoete aardappelbeignets tot eendenvet gebakken New York strip. Ondertussen is Smithtown Seafood een typische smaak van het zuiden met wild gevangen gefrituurde meerval, vers geopende oesters en zwarte meerval.
Adem de zoete geur in van rook en melasse. Als je de geur van een echte pitmeester aan het werk vangt, volg je die. In Owensboro, de onbetwiste BBQ hoofdstad van Kentucky, betekent een passie voor smaak en toewijding aan tijd-geëerde technieken dat je in de watten wordt gelegd.
In deze stad aan de zuidzijde van een diepe bocht in de Ohio-rivier, is BBQ meer dan alleen een gerecht, het is een traditie. Met een geschiedenis die teruggaat tot de jaren 1830, heeft het gebied zijn eigen unieke stijl van put-BBQ ontwikkeld, waarbij op azijn gebaseerde sauzen tijdens een langdurig rookproces over het vlees worden gemopt. Denk aan pittig, mals en smelt-in-de-mond.
Natuurlijk vind je kip, rundvlees, enz. Maar met schapen historisch gezien overvloediger, is het hoofdevenement hier lamsvlees. Burgoo wie? Let op voor het lokale gerecht Burgoo, een stoofpot vergelijkbaar met Ierse of Mulligan stoofpot, meestal geserveerd met een royale punt maïsbrood. Nou, dit is Kentucky.
Begrijp ons niet verkeerd. BBQ is een manier van leven het hele jaar door met geheimen die generatie op generatie worden doorgegeven. Ga naar de Moonlite Bar-B-Q Inn, waar gerookt vlees sinds de jaren 1950 wordt geslingerd. Of Old Hickory BBQ, waar de grills sinds 1918 branden.
Maar eens per jaar wordt Owensboro de wereldwijde BBQ hoofdstad. Tijdens het International Bar-B-Q Festival, BBQ en Barrels, gehouden elk tweede weekend in mei, komen 80.000 mensen samen voor twee dagen BBQ hemel, terwijl teams fel concurreren over geheime recepten en sissende kolen.
Wat past er beter bij een gerookte plak dan het getwinkel van snaren? Owensboro is ook de Bluegrass wereldhoofdstad. Stop bij de Bluegrass Music Hall of Fame & Museum – het enige internationale museum dat gewijd is aan het behouden en tentoonstellen van de geschiedenis en cultuur van dit zielvolle, uniek Amerikaanse genre.





























































