Food vertelt het verhaal van de mensen en plaatsen in Louisiana; van de stevige keuken van de Cajun kolonisten tot de door de Fransen geïnspireerde, met suiker bestrooide beignets die door de Acadians zijn meegebracht. Gerechten zoals de lip-tintelende jambalaya en de diep gefrituurde crunch van een met zeevruchten gevulde po’boy definiëren de levendigheid en het volume van Louisiana. Dit is geen plek voor rustig dineren; er zit een ceremonie en een cultuur achter al het eten hier.
Traditie en smaak zingen luid, nodigen je uit met een heerlijk warm welkom. Gerechten langs deze Golfkuststaat vieren beroemd de producten uit de zee, eren hun verbinding met het land en, het belangrijkste, spreken van de geschiedenis en erfgoed van de mensen die hier wonen. Voedseltours zijn een geweldige manier om je onder te dompelen in de culinaire scene met deskundige gidsen die de weg wijzen. Hier zijn zeven van de gerechten die kenmerkend zijn voor Louisiana.
Gumbo is het officiële gerecht van Louisiana: het is eindeloos geliefd en, interessant genoeg, tart regelmaat en recept. Het is een evoluerend gerecht dat de staat tentoonstelt: er is een duidelijk Franse invloed met echo’s van Bouillabaisse, Cajun-invloed in de gebruikte kruiden en een knipoog naar de lokale producten in de ingrediënten. Het feit dat iedereen zijn eigen versie heeft, is een testament aan de diversiteit van deze zuidelijke staat. De belangrijkste componenten zijn een roux als basis, zeevruchten of de lokale Andouille-worst als hoofdpersonage en een heerlijke mix van kruiden en specerijen die de regio symboliseren om het af te maken. Of je er nu van geniet als een zelfgemaakte maaltijd of een verfijnde versie in een restaurant dat de lokale keuken viert, het is een zekere manier om de smaken van Louisiana en hun invloeden te leren kennen.
Een Creoolse klassieker, de étouffée is een rijke garnalenstoofpot. Het is een vast onderdeel op veel menu’s en een andere geruststellende manier om de overvloedige garnalen van de regio te laten zien. De basis wordt gemaakt met de lokale Heilige Drievuldigheid – een ui, zoete peper en bleekselderij basis die gerechten in deze staat op smaak brengt – en een roux, gegarneerd met garnalen en geserveerd met rijst. Voor een authentieke smaak, probeer Bon Temps Grill in Lafayette of Krazy Cajun Cafe in Mamou.
Als de zuidelijke keuken wordt gedefinieerd door een viering van ingrediënten en sfeer, dan is een crawfish boil het ultieme feest. Deze robijnrode schaaldieren zijn technisch gezien slechts een modderkruiper, die in de moerassen van het Atchafalaya Basin leeft, maar zijn sinds de jaren 1800 gevierd als een lokale schat. De staat produceert meer dan 90 procent van de binnenlandse marktproductie. Het kreeftenseizoen is een hoogtepunt in de culinaire kalender. Tijdens deze lentemaanden worden de kreeften samen met worst, maïs, aardappel en een hoop heldere kruiden en smaken gekookt om de iconische boil te maken. De presentatie van het gerecht is een chaotisch gebeuren waarbij de pot op een met kranten bedekte tafel wordt geleegd, waarbij gasten worden uitgenodigd om met hun handen in te duiken. Het is synoniem geworden met feesten en plezier – probeer het bij een van de 40 restaurants die te vinden zijn op de Bayou Country Crawfish Trail.
De eenvoudige sandwich is al lange tijd een podium voor uitvinding en de po’boys van New Orleans en daarbuiten zijn niet anders. Verspreid over de stad zijn traditionele dinerstijl etablissementen waar koks diepgefrituurde lokale specialiteiten – denk aan oesters, garnalen, rundvlees en meer – in krokante Franse stokbrood gooien. De oorsprong dateert uit een staking van de tram in 1929 toen de arbeiders – de arme jongens (po’boys) – gratis sandwiches kregen van een lokaal restaurant. Vandaag de dag zijn ze nog steeds een goede voedseloptie in de stad. Er zijn zoveel plaatsen om ze te proberen en iedereen heeft zijn favoriete vulling en etablissement. Johnny’s Po’Boys bestaat al sinds de jaren 1950 en is de oudste, door familie gerunde zaak in de Franse wijk van New Orleans.
Dit gerecht is een hoeksteen van zowel Creoolse als Cajun-keuken. De smaken en ingrediënten zijn niet al te verschillend van de iconische gumbo, behalve dat ze hier met de rijst worden gekookt voor een langzaam, sudderend eenpanswonder. Garnalen, andouille worst, kruiden en bouillon maken het als een zuidelijke versie van de Spaanse paella. Het is een favoriet bij familiebijeenkomsten, feesten en staat op menu’s van restaurants in de hele staat. Voor een klassieke ervaring probeer K-Paul’s Louisiana Kitchen in New Orleans of Prejean’s in Lafayette voor een solide Acadiana-versie.
Vermeld Cafe du Monde aan een lokale of een langdurige bezoeker in New Orleans en ze weten waar je naar op zoek bent. De met suiker bestrooide luchtige donuts, hier bekend als beignets, zijn de ultieme traktatie in New Orleans. Café du Monde is slechts een van de vele gelegenheden die ze serveren, maar het is snel een synoniem geworden voor beignets en met nu 10 vestigingen in de stad is het gemakkelijk te begrijpen waarom. Oorspronkelijk naar de stad gebracht door de Acadiens uit Noord-Amerika en Canada, zijn deze eenvoudige op de Franse geïnspireerde gebakjes de zoete traktatie bij uitstek in New Orleans en Louisiana.
Louisiana houdt van een feest en de King Cake is de ultieme viering. Iced of versierd in de Mardi Gras-kleuren – paars, groen en geel om gerechtigheid (paars), geloof (groen) en macht (goud) te vertegenwoordigen – wordt de King Cake gegeten in de periode van 6 januari (Driekoningen) tot aan de viering van Mardi Gras. De traditie dateert uit 1870 en eert het Franse erfgoed van de staat. Vandaag de dag vind je nog steeds de stad New Orleans vol met plaatsen om het te proberen. Sluit je aan bij de rijen vanaf half december bij Manny Randazzo’s King Cakes of proef de legendarische baksels van Swiss Confectionary, die al meer dan 100 jaar actief is.
Voor meer reisinspiratie en informatie, bezoek Explore Louisiana.





























































