De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat ze van plan is om geleidelijk kunstmatige kleurstoffen uit voedsel te verwijderen, een maatregel die over het algemeen door wetenschappers wordt ondersteund. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zal alle oliekleurstoffen die uit olie komen uiterlijk eind 2026 verbieden. Deze kunstmatige pigmenten, die in voedsel worden gebruikt en afkomstig zijn van olie, worden beschuldigd van het schaden van de gezondheid en worden in verband gebracht met diabetes, hyperactiviteit en zelfs kanker.
De Amerikaanse minister van Volksgezondheid, Robert Kennedy Junior, benadrukte dat het verwijderen van kunstmatige pigmenten uit voedsel nodig is om chronische ziekten bij kinderen aan te pakken. De FDA zal beginnen met de intrekking van de licentie van twee kunstmatige pigmenten in de komende maanden en streeft ernaar om tegen het einde van volgend jaar nog zes te verwijderen.
De voormalige regering van Joe Biden had al kunstmatige pigmenten zoals “Red 3” en “E127” verboden vanwege het verband met kanker bij dieren. De Trump-regering wil nu ook kunstmatige pigmenten zoals “Red 40” (E129), “Yellow 5” (E102) en “Yellow 6” (E110) afschaffen, die veel worden gebruikt in de voedingsindustrie.
Volgens Peter Larry, voorzitter van de Associatie van Consumentenbescherming bij het Centre for Science in the Public Interest (CSPI), hebben deze kunstmatige pigmenten geen voedingswaarde en dienen ze alleen om voedsel aantrekkelijker te maken. De voedingsindustrie kan natuurlijke materialen zoals watermeloen, wortel of bietensap gebruiken om kleur aan hun producten toe te voegen, zonder dat dit de prijzen verhoogt.
De stap om kunstmatige pigmenten uit voedsel te verwijderen, wordt gezien als een positieve ontwikkeling voor de volksgezondheid en kan bijdragen aan het verminderen van de blootstelling aan schadelijke chemicaliën bij kinderen. Het is een stap in de richting van het creëren van een gezondere voedselomgeving voor iedereen.