België heeft recentelijk de aandacht getrokken met een opvallende gemeentelijke richtlijn met betrekking tot kerstbomen. De stad Gent suggereerde namelijk dat mensen hun kerstboom zouden moeten opeten om verspilling te verminderen. Deze suggestie kwam nadat de Belgische federale voedselveiligheidsautoriteit (Afsca) had gewaarschuwd dat kerstbomen niet eetbaar zijn.
De Zweedse autoriteiten reageerden hierop door te benadrukken dat wilde dennennaalden, wanneer ze op het juiste moment en onder de juiste omstandigheden worden verzameld, wel degelijk in veel recepten kunnen worden gebruikt. Zo kunnen de naalden worden gebruikt voor afkooksels, bier of siroop. Stockholm onderschreef het standpunt van België, maar benadrukte ook dat het belangrijk is om voorzichtig te zijn met de consumptie van dennennaalden vanwege mogelijke chemische behandelingen die niet geschikt zijn voor consumptie.
De toxicoloog Anneli Wiedenfalk van de Zweedse voedselveiligheidsdienst waarschuwde dat het eten van kerstbomen fatale gevolgen kan hebben, omdat niet bekend is of er schadelijke stoffen op de bomen zijn gebruikt. Toch merkte hij op dat in Zweden sommige mensen gewend zijn om zachte naalden te verzamelen en deze te gebruiken in de keuken, vooral in mei of juni wanneer ze nog jong en zacht zijn en waarschijnlijk niet chemisch behandeld zijn.
In Zweden worden dennennaalden gebruikt voor verschillende culinaire doeleinden, zoals afkooksels, smaakmakers of zelfs om alcohol op smaak te brengen, zoals in schnaps. Er bestaan zelfs dennenbieren die al duizenden jaren geleden werden gebrouwen door de Vikingen. Deze traditie van het gebruik van dennennaalden in de keuken heeft een lange geschiedenis en wordt nog steeds in ere gehouden door sommige Zweden.
Hoewel het eten van kerstbomen misschien niet algemeen aanvaard wordt, laat deze ongebruikelijke richtlijn van de stad Gent en de reactie van de Zweedse autoriteiten zien dat er veelzijdige manieren zijn om wilde dennennaalden te gebruiken in de keuken. Misschien kunnen we in de toekomst nog meer interessante recepten verwachten die gebruikmaken van dit ongewone ingrediënt.