Steeds meer mensen hebben bewezen lactose-intolerant te zijn, of denken eenvoudigweg dat ze dat zijn. Het eerste wat ze natuurlijk doen, is de melk en kaas met een vleermuis snijden. En toch, als je ook nog eens lactose-intolerant bent, hoef je niet te stoppen met genieten van een goede kaas.
Lactose-intolerantie betekent dat uw lichaam moeite heeft met het afbreken van lactose – de natuurlijke suiker in zuivelproducten. Dit komt omdat uw dunne darm niet genoeg produceert van het enzym lactase, dat nodig is om lactose te verteren. Dus als je zuivel eet, fermenteren de bacteriën in je darmen deze onverteerde lactose, wat buikproblemen zoals krampen, een opgeblazen gevoel, gasvorming en diarree kan veroorzaken.
1. Extra belegen cheddarkaas
2. Parmezaanse kaas
Parmezaanse kaas, of Parmigiano Reggiano, bevat vrijwel geen lactose. Deze Italiaanse harde kaas is dankzij de productiewijze van nature lactosevrij. Het rijpt minstens een jaar – en meestal 2 jaar. Gedurende deze tijd fermenteert de lactose in de melk en verandert deze in melkzuur – net als cheddar.
3. Plakje fetakaas
Feta gemaakt van schapenmelk (of geitenmelk) bevat van nature minder lactose. Vooral als het minstens een paar maanden heeft gerijpt. Het wordt meestal in pekel bewaard en minimaal 2 maanden gerijpt, maar dit kan tot 12 maanden duren. Dit geeft je een pittige smaak zonder maagklachten.
4. Mozzarella-kaas
Verse zachte kazen bevatten vaak meer lactose dan harde, oude kazen. Maar mozzarella bevat weinig lactose. Zorg ervoor dat u het etiket leest waar staat: “Waarvan koolhydraten suikers zijn”, het is ongeveer 1 g per 100 g. Als je het nog steeds niet zeker weet: geraspte mozzarella heeft bijna gegarandeerd een laag lactosegehalte en is perfect om op pizza te strooien. Camembert en Brie zijn ook zachte kazen met een laag lactosegehalte.
5. Blauwe kaas
Hoe geuriger hoe beter! Dit komt omdat hoe sterker de geur, hoe ouder deze is geworden. En hoe langer het rijpt, hoe minder lactose het bevat. Naarmate het ouder wordt, wordt de lactose afgebroken, dus in een blauwe kaas zal er bijna geen lactose meer over zijn.
Kwark, zachte kazen zoals ricotta en mascarpone en smeltkazen bevatten meestal hogere hoeveelheden lactose (dwz meer dan 2 gram per 100 gram). Maar deze kazen hebben nog steeds veel lagere niveaus van lactose dan melk of yoghurt.