Silke Schreurs, een 21-jarige vrouw uit Roermond, is een van de weinige jongeren die ervoor kiest om een traditioneel ambacht als slager voort te zetten. In een tijd waarin ambachtsberoepen steeds zeldzamer worden, valt Silke op door haar passie voor het vak. Met nog maar twee slagers in Roermond, waar er ooit bijna dertig waren, is Silke een uitzondering.
Op haar mbo-slagersopleiding is Silke de enige vrouwelijke eindexamenkandidaat. In een interview met Nieuws van de Dag vertelt ze vol enthousiasme over haar keuze voor het slagersvak. Ze benadrukt dat het een divers en leerzaam beroep is, en dat ze trots is om het familiebedrijf van haar ouders voort te zetten. Silke ziet dat veel van haar leeftijdsgenoten liever kiezen voor een vervolgopleiding op het hbo, maar zij vindt juist de combinatie van werken met je handen en denken erg waardevol.
Financieel journalist Martin Visser benadrukt in een interview dat het uitsterven van ambachten zoals de slager mede te maken heeft met het feit dat consumenten steeds vaker naar de supermarkt gaan voor hun vlees. Hij merkt op dat het gemak van de supermarkt een grote rol speelt in deze ontwikkeling. Terwijl Nederland in 2010 nog zo’n 2300 echte slagers telde, is dit aantal inmiddels gedaald tot minder dan 1800.
Silke laat in een video zien hoe ze bezig is met het bereiden van rollades voor de kerstdagen, terwijl verslaggever Jasmine van Dijk haar eigen hamburger mag maken. Het ambacht van slager wordt door Silke op een mooie manier belicht, waarbij het proces van ‘boer tot bord’ centraal staat.
Het verhaal van Silke laat zien dat er nog jongeren zijn die kiezen voor traditionele ambachten, ondanks de trend van uitstervende beroepen. Haar passie voor het slagersvak en haar inzet om het familiebedrijf voort te zetten, maken haar een inspirerend voorbeeld voor anderen die wellicht ook interesse hebben in een ambachtelijk beroep.





























































