Duitsland heeft de “oorlog” van Doner gewonnen – Turkije heeft zich teruggetrokken uit de poging om regels op te leggen in de EU
Turkije heeft onlangs geprobeerd om strikte regels op te leggen aan Kebab-winkels in de EU met betrekking tot hoe Doner Kebab wordt bereid. Het voorstel voor een “gegarandeerd traditionele specialiteiten” -label zou beperkingen hebben opgelegd aan de soorten ingrediënten voor de doner. Echter, de Turkse autoriteiten trokken zich terug zonder resultaten te behalen.
De Duitse kebab-industrie zou met name zijn getroffen als het voorstel was aangenomen, aangezien de in Duitsland verkochte doner heel anders is dan de authentieke versie uit Turkije. Turkse autoriteiten betoogden dat Doner moet worden beschouwd als een nationaal gerecht dat zich via Turkse immigratie naar Europa verspreidt, terwijl Duitse functionarissen hun eigen versie als onderdeel van hun nationale keuken beschouwen.
De traditionele manier van vlees koken op een verticale spit dateert uit de 16e eeuw, volgens de Turkse International Doner Federation (UDOFED). Turkije wilde dat de EU regels oplegde, zoals het vlees moet meer dan 16 maanden uit koe komen, lam minstens zes maanden of dijen en kipfilets, en het verbod op het gebruik van kalfs- en kalkoenvlees.
De Duitse variant van Kebab bestaat vaak uit rundvlees op een taart gevuld met groenten, augurken, rode uien en sauzen. Voormalig minister van Voedsel en Landbouw in Duitsland, Jem Ozdemir, reageerde verrast op het voorstel van Turkije en benadrukte dat Doner tot Duitsland behoort en dat er geen instructies uit Ankara nodig zijn. Turkije heeft uiteindelijk de poging om regels op te leggen aan de EU verlaten, waardoor Duitsland als overwinnaar uit de “oorlog” van Doner tevoorschijn kwam.





























































