Veel chocoladekerstmannen die in Duitsland worden verkocht, bevatten tegenwoordig geen echte chocolade meer, maar goedkope vervangers. Het Consumentenadviescentrum in Hamburg heeft vastgesteld dat steeds vaker chocolade wordt vervangen door imitaties. Zo wordt bijvoorbeeld de cacaoboter in de chocoladecoating van sommige producten volledig vervangen door plantaardige vetten. Op de productverpakking staat nu vaak “Rozijnen met melkchocoladesmaak”.
De fabrikanten geven aan dat ze het recept hebben aangepast vanwege gestegen kosten. De ingrediëntenlijst vermeldt nu palmolieboter en verdunde cacaonibs of glazuur op basis van plantaardig vet in plaats van echte chocolade. Sommige fabrikanten hebben zelfs echte pure chocolade in muesli stiekem vervangen door ‘cacaodruppels’ verdund met rijstextractpoeder, zoals blijkt uit een consumentenadviesplatform Lebensmittelklarheit. De prijs van deze producten is gestegen, wat door consumentenbeschermingsorganisaties als problematisch wordt gezien omdat consumenten een echte chocoladecoating verwachten.
De stijging van de cacaoprijs in 2024 heeft ook bijgedragen aan deze ontwikkeling. De prijs van cacao steeg bijna tot 12.000 dollar per ton, maar is nu weer gedaald naar 5.000 dollar. Ondanks deze prijsdaling profiteren consumenten hier niet van, omdat de contracten voor de inkoop van cacao door chocoladeproducenten al minstens een jaar van tevoren zijn afgesloten. Ongeveer 65% van alle cacaobonen komt uit vier West-Afrikaanse landen: Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen.
Volgens EU-regelgeving moet een reep melkchocolade minstens 30% rauwe cacao bevatten. Echter, steeds meer fabrikanten brengen producten op de markt met goedkopere ingrediënten, waardoor het echte chocoladegehalte afneemt. In de Verenigde Staten is deze praktijk ook gebruikelijk, waar veel bedrijven hun chocoladerecepten aanpassen om productiekosten te verlagen.
Al met al is het dus duidelijk dat de chocoladekerstmannen die we tegenwoordig in de winkels vinden, vaak niet meer de echte chocolade bevatten waar we op hopen. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze ontwikkeling en kritisch te blijven kijken naar de ingrediëntenlijst van chocoladeproducten die we kopen.





























































